Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Heb je problemen met je werkgever, is er iets veranderd in je functie en ben je het er niet mee eens of is er een miscommunicatie gaande? Dan kan het zijn dat je een arbeidsconflict hebt. Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk oplossen. Hoe je dit aan kunt pakken lees je in dit artikel.  

Wat is een arbeidsconflict? 

Er is sprake van een arbeidsconflict als de ruzie die jij en je werkgever hebben lang duurt en niet kan worden opgelost. Het kan komen door een meningsverschil, discriminatie of doordat je een relatie met een collega hebt. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om ontslag in te dienen, maar dit is echter wel een erg radicaal besluit. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen vóór je uiteindelijk besluit je ontslag in te dienen. 

Praten met je werkgever 

De eerste stap bij een arbeidsconflict is om er over te praten met je werkgever. Vertel wat je probleem is en ga in gesprek over hoe jullie dit samen kunnen oplossen. Het is verstandig om een HR-medewerker aan te laten schuiven tijdens het gesprek. Het arbeidsconflict kan zo erg oplopen dat je je wilt ziek melden. Laat je hier echter niet te snel toe verleiden. Komt de bedrijfsarts bij je op bezoek en blijk je niet echt ziek te zijn? Dan komt dit in je dossier te staan. Dit komt het conflict natuurlijk niet ten goede. Ben je wel echt ziek geworden door de hele situatie, dan meld je je natuurlijk wel ziek. Verder geldt dat jij als werknemer eigenlijk altijd moet doen wat jouw werkgever van je vraagt. Dit moet echter wel een redelijk verzoek zijn.  

Bemiddeling bij een arbeidsconflict inschakelen 

Lijkt het erop dat jullie er niet samen uit kunnen komen? Dan is het verstandig om mediator in te schakelen. Deze vind je gemakkelijk online door bijvoorbeeld te zoeken naar mediator amsterdam. Met behulp van de mediator zullen jij en je werkgever proberen om tot een oplossing van het conflict te komen. Lukt dit niet, dan kan het ook als een zogeheten ‘exit’ mediation worden ingezet. Hierbij zullen jullie zonder elkaar verder gaan. Ook dit kan een goede oplossing zijn.  

In het laatste geval, als jullie besluiten zonder elkaar verder te gaan, schakel je in veel gevallen een kantonrechter in. De rechter zal dan bepalen wat het vervolg is. Hierbij is het slim om een advocaat in te schakelen. Deze kan helpen door goed advies te geven, te onderhandelen met je werkgever en samen met jou naar de rechtszaak te gaan.